Sædedriften

Post Reply
User avatar
Lone Beck
Posts: 7853
Joined: Thu 17. Nov 2005 15:16

Sædedriften

Post by Lone Beck »

[size=18:8687dab927]Sædedriften[/size:8687dab927]

[i:8687dab927]Af Britta Johansen,
dressurrytter. [/i:8687dab927]

[b:8687dab927]Begyndersædet:[/b:8687dab927]
Er nok det sværeste at lære, da man både skal sidde afslappet og samtidig have en rejst hals, skuldrene tilbage, afslappede overarme ned langs siden, maven ind og brystet frem. Samtidig forlanger man også at hænderne skal være på højkant med let kontakt til biddet.
Det er og bliver en umulig opgave og derfor vælger jeg at eleven rider uden tøjle i starten og kun i skridt til den ranke holdning er nogenlunde på plads samtidig med hænderne er placeret foran navlen som om der var en tøjle.

Eleven skal kun lære at følge hestens bevægelser og blive siddende på samme sted, hvor man ruller på forsiden af sædebenene. Hvis rytteren sidder på de to sædeben og skambenet vil rytteren kun kunne mærke sine sædeben fra midten af knoglen og frem i drevet. Det er så hesten der flytter rytteren på den måde. Bevægelsen i lændet er her minimal, grundet den ranke holdning, som giver rytteren en vis spændstighed. Bevægelsen vil her være frem/tilbage.
Efterhånden som man blive bedre til at rulle på forsiden af sædebenene kan man lave et længere rul og på den måde få en længere skridtlængde.

Jo mere hesten går på forparten jo mere vil rytteren bumpe, netop fordi hesten har en bumpende gang.
Jo mere hesten bærer på bagparten jo mere flydende vil hestens gang være og jo bedre vil den komme op af jorden. Det ønskede er at baghoven træder op i forhovens spor samtidig med hesten ikke sparker jord op foran hoven når den træder.

[b:8687dab927]Det øvede sæde:[/b:8687dab927]
Rytteren har nu så meget styr på kroppen at det er tid til at lære det opadgående sæde.
Hesten har nu fået den skridtlængde der er nødvendig og har nu brug for at gå mere op af bakke.
Derfor er rytteren nu også nød til at vippe lidt mere i bækkenet så hesten får den opafgående hjælp.
Idet hesten fører rytteren frem i sædet trækkes mavemusklerne lidt mere sammen, hvilket vil få bækkenet til at vippe lidt mere og bagpartens energi vil føre mere i den opadgående retning.
Her er det så schenklerne kan være en hjælp i løftet.
Sædet bestemmer jo hvor langt hesten skal træde med bagbenet og schenklerne hvor højt hesten skal løfte benet inden den træder frem.

Det er også det opadgående sæde man bruger i den halve parade, men her spænder man så lidt mere i mavemusklerne for at fastholde bevægelsen et kort eller længere øjeblik.
Det man også kalder knibeøvelser.
En knibeøvelse fungerer således at man skal forestille sig man er på toilet og tisser og så skal holde strålen et kort øjeblik for så at slappe af igen.
I en knibeøvelse klemmer man opad og sammen i underlivet.

Nu hvor man både har styr på at flytte hesten frem og op er det ét spørgsmål om at kombinere sædet så det flytter hesten som man gerne vil have det.

Richard Weiss har beskrevet det så fint. Man skal føle det som om man sidder i en trampolin og har den lidt hoppende, men også flydende bevægelse.

[b:8687dab927]Når hesten løber:[/b:8687dab927]
Hvis hesten løber igennem sædehjælpen kan det være nødvendigt at sætte sig med al vægten i sædet. Det gør hesten får sværere ved at flytte rytteren og den er derfor nød til at sænke tempoet.
Her er det frem/tilbage sædet der skal bruges.
Når hesten har sænket tempoet kan man så bruge den andre typer sædehjælp og på den måde få kontakt med hesten.
Her er det så det opadgående sæde der skal i brug.

[b:8687dab927]Kun ét sædeben:[/b:8687dab927]
Nu har jeg gennemgået det fremaddrivende sæde, det opadgående sæde og det samlende sæde og mangler nu kun at man har endnu en mulighed.
Nemlig at drive mere på det ene sædeben som det andet. Dvs. at man sætter sig tungere på det ene sædeben som dette andet og samtidig laver et længere rul.

Dette bruges hvis hesten f.eks. ikke træder lige langt frem med begge bagben og evt. slæber lidt på den ene bagben eller ikke løfter det ordentligt.


[i:8687dab927]Ovenstående artikel har Britta Johansen (=vores allesammens Stratego) tilladt Strigler.dk at låne fra hendes hjemmeside: [/i:8687dab927]

www.strategos-corner.dk
Post Reply