Svinekæber i stærk øl salvie, citron og stegte persillerod

Post Reply
User avatar
Anja
Posts: 4457
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:34

Svinekæber i stærk øl salvie, citron og stegte persillerod

Post by Anja »

Svinekæber i stærk øl med salvie, citron og stegte persillerødder
6 personer hovedret

Her bliver den stegt – men den kan sagtens koges
Persillerødderne kan ristes hurtigt i klaret smør og derefter bages færdige

· 1 kg svinekæber
· 2 guldøl
· krafturter: 1 fenikkelknold, 1 gulerod, 1 løg,
1 selleri
· persillestilke, laurbærblade
· 1 bdt salvie
· ½ spsk koriandefrø
· 1 tsk fennikelfrø
· 1 citron
· 1 spsk kapers
· 1 stort bananskalotteløg
· smør
· havsalt
· peber fra kværn
· sukker
· 600 gr persillerødder

Skræl persillerødderne. Skær dem i knap 1 cm tykke meget skrå, lange skiver. Rist koriander og fennikelfrø på en tør pande til de begynder at skifte farve. Skær det gule af citronens skal af. Hak det fint sammen med kapers, salvieblade og skalotteløg. Puds kæberne helt fri for sener og fedt - medmindre altså din slagter har gjort det for dig. Gør krafturterne i stand og skær dem i mindre stykker. Brun kæber og urter let i lidt smør hver for sig, i en tykbundet gryde. Krydr med salt og peber. Kom begge dele i gryden, hæld øllet over og evt vand så det dækker. Kog op og skum urenhederne fra. Tilsæt salviestilke, laurbær, persillestilke og de tørristede krydderier. Lad retten simre 4-5 kvarter til kæberne er helt møre. Tag kæberne op sigt skyen. Smid alt det afkogte bort. Kog persillerødderne skyen 3-4 minutter. Tag dem op. Kog skyen ind til 3-4 dl. Smag den til med salt, peber, citronsaft og sukker. Kom persillerødderne og kæberne i skyen sammen med halvdelen af citronskal-salvie-kapers-skalotteløgs blandingen. Kog skyen op igen. Kværn peber og drys lidt havsalt og resten af citronskalsblandingen udover serveringsskålen eller udover hver portion hvis du serverer direkte i tallerkner.

Glæd dig til kæberne. Spis dem for eksempel med kartoffelmos og i hvert fald godt brød og meget gerne kvædechutney eller fennikelrelish til.
Kartoffelmosens konsistens afhænger af egenskaberne hos den kartoffel du anvender. En sort som King Edward regnes principielt for gode mosekartofler. Men ærligt talt så smager kartoffelmos dejligt uanset hvilken velsmagende kartoffel du anvender til projektet. Hvis du ønsker at spare på smørret når du laver traditionel mos så kom mindre eller slet intet i. Men krydr så med ekstra muskatnød. Såvel kartoflernes kogevand som mælk er efter min smag glimrende alt rigeligt til at mose kartoflerne i. Noget helt andet er at kartoffelsne er en meget fornem erstatning for kartoffelmos. Du skal bruge et specielt jern med en masse huller i. Når du presser kogte kartofler gennem jernet kom de ud som nyfalden sne. Du skal spise dem med det samme. Brug en eventuel rest til at gøre dit næste brød mere saftigt eller til at give din næste suppe en tættere tekstur.
User avatar
annetteB
Posts: 11902
Joined: Tue 29. Nov 2005 11:53

Re: Svinekæber i stærk øl salvie, citron og stegte persillerod

Post by annetteB »

mmmmmhhhh!!
:aribeth:
Enhver religion, der styres af gamle, ugifte mænd (ofte med fuldskæg), er en forbandelse for menneskeheden og uden tvivl en pestilens for gud.
Post Reply