Superlækker grønlandsk fåresuppe.

Post Reply
User avatar
Mikkel
Posts: 414
Joined: Sun 27. Aug 2006 20:06

Superlækker grønlandsk fåresuppe.

Post by Mikkel »

Ok. Disclaimer: Der er ikke noget VOLDSOMT grønlandsk ved suppen, ud over at jeg brugte grønlandsk post og kvan som krydderurter.
Feel free to substitute.

Det gode ved denne suppe, er at den smager rigtigt af lam/får, uden at blive for "fad". Kardemommen er vigtig. Husk den.

Ingredienser:
1-1½ kilo fåresuppekød (bov, hals, slag og lignende). (Har man ikke adgang til fårekød, kan lammekød sagtens bruges, men får smager selvsagt af mere ;-) )
4-5 små løg
gulerødder
350-500 gram frosne ærter
1 kop suppehorn eller anden pasta (gerne fuldkorn)
grønlandsk post og kvan (eller f.eks. timian og rosmarin)
¼-½ tsk chilipulver efter smag
½ tsk stødt kardemomme
½ flaske hvidvin
smør og olie til at brune kødet i.

Fremgangsmåde:
Start med at brune kødet kraftigt af i RIGELIGT fedtstof. Jeg kan bedst lide at bruge ½-½ smør og olie til bruning. Brun stykkerne 1 eller 2 ad gangen og tag dem op efterhånden som de er brunet færdige.
Når alt kødet er brunet, hældes fedtet fra gryden og den sættes tilbage på blusset stadig ved høj varme. Hæld vin og et par liter vand i gryden og kom kødet tilbage i den, sammen med krydderurter, 2 groft skårne løg og to-tre gulerødder. Supplér evt. med mere vand til det dækker. Når det koger, skruer du ned, lægger låg på og venter.

Lad koge i 2-4 timer.

Herefter tages alting op af suppen - du kan evt. bare hælde den igennem en si eller dørslag - og kødet lægges til afkøling, mens vi gør resten klar.
Suppen skummes grundigt for fedt. (Der er nok en hel del.)
Skær de resterende løg og gulerødder i ikke-for-store stykker og kom dem i suppen sammen med de frosne ærter og supperhorn. Tilsæt chili og kardemomme.

Nu til det besværlige: Pil kødet, som nu er lækkert og mørt og trevlet, fra bindevæv, hinder, fedt og knogler. Sidstnævnte, minus knogler, kan hunden få.
Det pillede kød kommes tilbage i suppen, og den smages til med salt og peber.
Kog indtil grønsager og suppehorn er møre. (15-20 minutter alt efter størrelse)

Servér. Mums.
Image
Post Reply