Pasta-eksperimentet:

Post Reply
User avatar
99E
Posts: 8010
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:33

Pasta-eksperimentet:

Post by 99E »

Her er min plan:
3 slags mel. (Jeg håber på 4 - måske kommer der noget Tipo 00 med skibet i næste uge...)
Samme opskrift - 1 æg pr. 100 gram mel, lidt salt. Evt. samle med olivenolie.
Samme valse - Spaghetti-valsen på Kenwood'en.

Så vi starter med økologisk, fintmalet durum fra Bornholms Valsemølle.
Så kan jeg føle mig lokalpatriotisk i Grønland...

På vej ud:
Image

Som tilberedt pasta m. div.:
Image

Anmeldelse:
Det her er en helt hvid pasta - mums.
Den har mere fylde og struktur end alm. billig, tørret hvid pasta, er væsentligt mindre "silkeblød" end en Tipo 00-pasta - men lettere og lækrere end fuldkornspasta.

Den skal koge længere tid end de der asparges som jeg måtte fiske op undervejs.
(Jeg tager ikke tid på den slags - jeg tager pastaen op, når den er færdig...)

Jeg lavede af 300 gram mel, og vi har spist lidt over halvdelen - med kun det viste tilbehør (asparges, flødesauce, ørredrogn, krydderurter).
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!
User avatar
99E
Posts: 8010
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:33

Re: Pasta-eksperimentet:

Post by 99E »

Image

Dagens mel: Ren, økologisk durum. Groftmalet.
Som man kan se på billedet, var det ikke ligefrem "raspagtigt", selvom jeg øgede melmængden til 350 gram.
Det var derfor også lidt sværere at få i maskinen på en god måde.
Hvor det bornholmske, fintmalede durum gav en let, raspagtig "dej", der nemt kunne drysses i, måtte dette "proppes" i i afmålte mængder og blidt mases ned på sneglen, så den kunne få fat.

Dejen virkede mere bastant og "fast", og de færdige spaghettier tørede hurtigt ud i overfladen og virkede mere porøse.

Men da pastaen først var kogt, han den fint sammen og virkede måske endda lidt "lettere" end den fintmalede durum.

Dagens pasta blev serveret med hvidløg, limeskal og birkes samt røget ørred og letsmeltet camembert. Limesaft efter smag.

Image

Personligt synes jeg, bøvlet med at stå og forsigtigt og omhyggeligt putte dejen i maskinen er for stort ift. en dej af fintmalet durum (eller måske en blanding af fint og groft durum).

Følg med i næste afsnit - *trommehvirvel* - hvor Urtekrams fuldkornsdurummel skal testes...
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!
User avatar
99E
Posts: 8010
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:33

Re: Pasta-eksperimentet:

Post by 99E »

smukke-ped wrote:Hvor meget af arbejdet, gør Kenny for jer?

Cirka det hele.
Dejen laves ved at smide tingene i en skål og røre med K-spaden i 1-2 minutter.
Derefter drysses (eller, i tilfældet i går, "mases") dejen ned i maskinens tragt.
Ud kommer pasta.

Man skal selv skære det over, så man ikke ender med 7 meter lange spaghettier...
Og man skal også selv koge det.
Og spise det.
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!
User avatar
99E
Posts: 8010
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:33

Re: Pasta-eksperimentet:

Post by 99E »

Så står den på fuldkorn!
I dag var det Urtekrams fuldkornsdurum, der kom i maskinen.
Melet er forholdsvis fintmalet, men med synlige kliddele i.

Opskriften var den samme som "altid" - 300 gram mel, 3 æg, lidt salt.

Image
Som man kan se, ville heller ikke dette mel blive helt "raspagtigt", men selvom det klumpede var det ret let at øre ned i sneglen - faktisk lettere end den grovmalede, men "hvide" durum fra Fornaio.

Af ren dovenskab gad jeg ikke hænge den fint på skålen, men lod den dumpe ned i en dyb tallerken.
Den blev kogt umiddelbart efter, og efter at være blevet rørt lidt i, kogte den fint uden at klistre.

Velsmagende, men tydeligt grovere at se på end de andre tre pastaer.
Den var overraskende let og føltes ikke lidelsesfuldt grov - men jeg ville nok, til en anden gang, nøjes med 3/4 eller 1/2 grovmel og blande "hvid" durum eller Tipo 00 i for resten.

Pastaen mætter. Meget. Der er VIRKELIG meget pasta til overs...

Vi spiste den med fiskefrikadeller, mikroovnsvarmet frostwokgrønt, tahinbaseret sesamdressing og frisk koriander + limesaft.

Image
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!
User avatar
99E
Posts: 8010
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:33

Re: Pasta-eksperimentet:

Post by 99E »

Image

360 gram mel til 3 æg gav en ret god konsistens - smuldreagtigt og lige til at hælde i tragten på pastavalsen.
Konsistensen: Omtrent som fuldkornsdurum (men pga. melblandingen er det her kun 50% fuldkorn). Den ligger dog ikke så tungt i maven, som fuldkornsdurum'et - det synes jeg er godt, for jeg kan godt lide pasta, og vil helst kunne spise mere end et par mundfulde uden at eksplodere af mæthed - især relevant nu, hvor der ikke er SÅ meget plads i mavesækken...
Det bliver en noget lækrere pasta end færdigkøbt grovpasta, IMO

Vi spiste det med lammetykkam, tomatsauce, grøntsager og frisk timian.
Image

Det er virkelig let at lave pasta på denne måde, synes jeg...
Et par minutter til at smide tingene i skålen og røre dem sammen.
Og så 1-2-3 WROUMH gennem pastavalsen.
Og så i en gryde med kogende vand.

Og jeg var på raid i Matas (der er "helsehippiebiksen" her i byen), så der står en spændende samling mel og andet sjov og venter ude i spisekammeret...
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!
User avatar
99E
Posts: 8010
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:33

Re: Pasta-eksperimentet:

Post by 99E »

Sojapasta - never again! :opkast:

Dagens eksperiment:
Sojamel + æg - samme princip som før.
Melblandingen duftede fantastisk - sødt og interessant og lækkert. :aribeth:
Image

Det var nemt at køre gennem en pastavalse og det var hurtigt gennemkogt. :jeanie:
Image

Og det smagte afskyeligt og havde en rædsom konsistens. :opkast:
Det var noget grynet, smattet "pasta" i korte, nederen stykker og det smagte som en blanding af klidmelasse og tørret lucerne. Yep, det smagte af hestefoder.
:lolskilt:

Det gør vi IKKE igen.
Kryds lige fingre for, næste uges boghvede- og kikærtemelseksperimenter går bedre.
For... eew.
:ked:
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!
User avatar
99E
Posts: 8010
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:33

Re: Pasta-eksperimentet:

Post by 99E »

Kikærtemel...
Det blev ikke af ren kikærtemel denne gang - jeg blandede ca. 30 gram rismel i - og så noget durum - for at få den rette konsistens.

Image

Men det blev godt!
Og det smager godt!

Det fik selskab af noget paprikasauce, lammefrikadeller med marokkanskinspireret krydring og salat.

Image
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!
User avatar
aribeth
Administrator
Posts: 3801
Joined: Sat 2. Jul 2011 18:26

Re: Pasta-eksperimentet:

Post by aribeth »

det virker ikke helt dumt med kikærtemel!
Raxacoricofallapatorius
User avatar
99E
Posts: 8010
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:33

Re: Pasta-eksperimentet:

Post by 99E »

aribeth wrote:det virker ikke helt dumt med kikærtemel!

det var ret godt.
Mikkel sagde, han syntes det var de bedste af de der "mærkeligt mel-eksperimenter" so far. :heidio:
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!
Post Reply