Parelli

En oversigt over hesteverdens guruer.
User avatar
Anders
Posts: 558
Joined: Thu 1. Jan 1970 02:00

Parelli

Post by Anders »

[b:f6bd21cd87]Parelli[/b:f6bd21cd87]
af Ninie Perlt

Parelli er et specifikt program med specifikke kendetegn og filosofier indenfor hvad i dag er kendt som “Natural Horsemanship”, et begreb Pat Parelli var en af de allerførste til at bruge og udbrede.

Pat og Linda Parelli var blandt de allerførste, der tog principper og filosofi fra de, der i dag kaldes grundlæggerne af revolutionen i horsemanship (især Tom Dorrance), og gjorde dem tilgængelige og forståelige for den almindelige hesteejer.

Dette skete gennem skabelsen af en række hjemmestudiesæt af stigende sværhedsgrad, indeholdende videoer, teorihæfter og opgavehæfter med trin for trin vejledninger fra “Fang din hest, læg en grime på den” over “Sådan sadler du din hest” til “Sådan rider du sidebevægelser i galop” eller “Sådan rider du uden sadel og hovedtøj”.

Det næste skridt, Parelli tog var at begynde uddannelsen af et verdensomspændende korps af instruktører, der kunne give undervisning “som var det Pat selv, der var der”.

Den tredje ting (som egentlig var den kronologisk første af disse tre), der har været revolutionerende i Parellis måde at udbrede bedre horsemanship har været at inddele viden, færdigheder og holdninger i forskellige niveauer (“Levels”), opstille krav og kriterier for hvornår man kunne siges at have opnået et bestemt niveau, og give folk mulighed for at aflægge en prøve, der kunne belønnes med et certifikat.

Denne kombination har vist sig særdeles tiltalende og effektiv for hesteejere over hele verden - også selvom såvel hjemmestudiesættet som instruktøruddannelsen og certificeringen af studerende har måttet revideres og forbedres flere gange siden de første udgivelser.

Alle Levels indeholder de samme grundlæggende “kategorier” (kaldet ”Savvys”) af viden og færdigheder, men naturligvis på forskelligt niveau og med stigende kompleksitet og sværhedsgrad.
Level 1 er “det nemmeste”, mens Level 10 er “det sværeste”.

Hvis jeg skulle beskrive Parelli’s system eller program på kortest mulig tid, ville jeg sige at det består af:
• Horsenality
• 7 Games
• 4 “Savvys”
...rammet ind af en filosofi, der kort kan opsummeres som:
[i:f6bd21cd87]“If your horse says no, you either asked the wrong question, or you asked the question wrong.”[/i:f6bd21cd87]
(Hvis din hest siger nej, har du enten spurgt om det forkerte, eller spurgt forkert.”)
og
[i:f6bd21cd87]“It’s all about the relationship...”[/i:f6bd21cd87]
(Det handler alt sammen om [i:f6bd21cd87]forholdet[/i:f6bd21cd87] til hesten.)

[b:f6bd21cd87]Horsenality[/b:f6bd21cd87]
Horsenality er et ordspil over ordet “personality” (personlighed) og er derfor, bogstaveligt overtalt, “hestlighed” eller “hestens personlighed”.
Parelli arbejder ud fra en forståelse af, at alle heste er forskellige og (oftest) meget nuancerede væsner, men at man kan forenkle det ned i 4 grundpersonligheder eller kombinationer heraf.
Hver grundpersonlighed motiveres forskelligt, har mere brug for at lære bestemte ting end andre, har mere talent for bestemte aktiviteter end andre og passer bedre til forskellige mennesker end andre.
Dette er for så vidt ikke noget “nyt” eller “anderledes” - mange almindelige hesteejere er klar over dette.
Det nye og revolutionerende er at Parelli tilbyder en måde, hvorpå helt “grønne” hesteejere (eller hesteejere, der ikke tidligere har kunnet italesætte disse ting) kan få et meget enkelt startskema at arbejde ud fra, for så gradvist at nuancere deres beskrivelse af hestens personlighed og dermed deres mulighed for at skræddersy og effektivisere træningen.

[b:f6bd21cd87]7 Games[/b:f6bd21cd87]
7 Games er nok det, Parelli er allermest kendt for - og desværre er der mange mennesker, som tror, at dette er alt hvad Parelli er: 7 små øvelser lavet, mens hesten er iført en rebgrime og et langt, lidt sært, træktov.
7 Games er meget mere end det.
For det første er det ikke “7 små øvelser”.
Det er 7 (ret omfattende) [i:f6bd21cd87]kategorier[/i:f6bd21cd87] af øvelser, der kan udføres på jorden eller under rytter.
Øvelserne kan bruges til [i:f6bd21cd87]diagnosticering[/i:f6bd21cd87] af, hvor der er problemer i forholdet mellem hest og rytter, og de kan bruges til såvel reparation af fundamentale huller og som grundlag for alle almindelige rideaktiviteter fra skovtur til dressur, spring, reining, western trail, cutting, polo, væddeløb, kørsel og hvad man ellers kan finde på af ting at lave med sin hest.

Formålet med at kalde dem “7 Games” i stedet for “7 Exercises” er at få fokus på at det skal være andet end “øvelser for at træne hesten”, der skal også være mulighed for at hesten oplever at få noget ud af at være med.

De 7 Games er:
1) Friendly Game Pat Parelli har udtalt at hvis han kunne omdøbe Friendly Game ville han kalde det “Confidence Game” - for formålet med det første Game er at opbygge tillid og tryghed - overfor mennesker såvel som andre ting.
2) Porcupine Game Formålet med Porcupine Game er at kunne flytte hesten for stabilt, fysisk pres.
3) Driving Game Formålet med Driving Game er at kunne flytte hesten for rytmisk påvirkning uden at røre den.
4) Yoyo Game Yoyo Game handler om ligeudretning og om af få “tunet” hestens speeder og bakgear, og går i al sin enkelthed (på Level 1 niveau) ud på at bakke hesten (ved hjælp af driving game) og få den til at komme hen til sig igen (ved hjælp af Driving eller Porcupine Game) mens man står stille.
5) Circling Game Circling Game ligner til forveksling noget rigtig sjusket longering - en hest, der render i circler i “fri holdning” om et menneske, der bare står stile, og ikke engang gider dreje med rundt for at holde hesten i gang og “på plads”. Det er fordi formålet med Circling Game er at opbygge hestens evne og villighed til at opretholde såvel retning som gangart uden at man “holder øje med den” eller skal “holde den i gang”.
6) Sideways Game Sideways Game går, som navnet siger, ud på at få hesten til at gå sidelæns, enten ved hjælp af Porcupine eller Driving Game. Dette tjener til såvel fysisk gymnasticering, som afbrydelse af instinktstyret flugt- eller dominansadfærd.
7) Squeeze Game Squeeze Game går ud på at hesten skal “presse” sig igennem, imellem, over eller under ting - i større eller mindre grad. Heste er af naturen klaustrofobiske dyr, og gennem forskellige varianter af Squeeze Game kan man gøre hesten fortrolig med at forholde sig roligt i gradvist mindre fysiske rum.

[b:f6bd21cd87]4 Savvys[/b:f6bd21cd87]
Parelli anbefaler, at man leger med sin hest (ikke træner den) på 4 forskellige måder - eller i “4 Savvys”: Online, at Liberty, Freestyle og Finesse.

[i:f6bd21cd87]Online[/i:f6bd21cd87] er den Savvy, de fleste har set eller forbinder med Parelli - nemlig med hesten i snor. Snorene skifter længde (hvorved øvelserne bliver sværere) efterhånden som man går op i Levels, samtidig med at øvelserne i sig selv også bliver sværere eller skal udføres med større præcision.

at [i:f6bd21cd87]Liberty[/i:f6bd21cd87] vil sige at hesten er løs - indledningsvis i en (mindre) round pen (kaldet “play pen” på Parellisk), men gradvist i større og større områder - hvilket naturligvis kræver at hesten gradvist øger sin motivation for at blive hos og med mennesket.

[i:f6bd21cd87]Freestyle[/i:f6bd21cd87] er når man rider med let eller ingen kontakt til hestens hovede eller mund - dvs. enten på en løs tøjle eller helt uden hovedtøj. I overgangen til at kunne ride helt uden hovedtøj vil man ofte bruge forskellige hjælpemidler, der tillader en vis grad af (nød)kontrol, fx et reb om hestens hals eller en stiv pind (kaldet en Carrot Stick).

[i:f6bd21cd87]Finesse[/i:f6bd21cd87] er ridning med præcision og let, konstant kontakt til hestens hovede eller mund, enten ved hjælp af bid eller grime.

[B]Hvad Parelli selv siger[/I]
Spørger man Pat eller Linda Parelli (eller en af deres certificerede instruktører) hvordan man kan vide, om det er “rigtig Parelli” man (eller en anden) laver, vil de svare at det kendetegnes af 3 ting:
1) You put the relationship first. (Du sætter forholdet til hesten højere end alt andet.) Dvs. at du ikke går på kompromis med din hests tillid og tryghed, eller dens mentale, emotionelle eller fysiske træningsniveau, eller med de grundlæggende principper - for at opnå et (kortsigtet) mål (fx at få sadel på, at vinde en sløjfe til et stævne eller at imponere dine venner).
2) You play in all 4 Savvys. (Du leger i alle 4 Savvys) Dvs. du sørger for at udfordre dig selv og din hest på flere forskellige måder hver dag for at sikre at så mange aspekter som muligt af hestens personlighed udvikles så meget som muligt.
3) You’re aiming for never ending self improvement. (Konstant selvudvikling) Fordi det grundlæggende handler om hvordan mennesket kan blive nøjagtigt det menneske, hesten har brug for, for at kunne fungere optimalt i menneskets miljø og opfylde menneskets behov og ønsker, er det nødvendigt at mennesket konstant forsøger at forbedre sin evne til at aflæse hesten, til at tilrettelægge samværet til hestens behov og læringsstil og til at håndtere de uundgåelige situationer undervejs, hvor det ikke virker første gang.

Dét er Parelli - kort fortalt.
User avatar
MinnaN
Posts: 4643
Joined: Sun 29. Jan 2006 13:00

Parelli

Post by MinnaN »

Tusind tak, Ninnie. :respekt: Dejligt at læse. men jeg er blevet mere nysgerrig.

Hvilke midler bruger man? Hvad er en carrotstick? Reb, hvorfor det?
Hvad koster det?

Er det lige som Monty, men mere regelfast, istedetfor at være flydende??
Bruger i samme sprog?
Præsident på livstid for Basse's Fanklub.
She who can pick a pun, can also pick a pocket.
Into the belly of the Beast. And out the demon's arse.
User avatar
99E
Posts: 8010
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:33

Parelli

Post by 99E »

OK.
Hvad vil du vide mere?
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!
User avatar
MinnaN
Posts: 4643
Joined: Sun 29. Jan 2006 13:00

Parelli

Post by MinnaN »

Jeg kan godt li begrebet Horsenality. Fordi heste er individer, selvom de er flokdyr.
Mange ikke-hestemennesker tror jo bare at heste er heste. Også mange rideskoleryttere tror at heste bare er heste. Men kender man lidt til kræene og gider beskæftige sig med dem, så finder man ud af at heste er individer.
Er det ikke noget med et skema over Horsenality??
Præsident på livstid for Basse's Fanklub.
She who can pick a pun, can also pick a pocket.
Into the belly of the Beast. And out the demon's arse.
User avatar
99E
Posts: 8010
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:33

Parelli

Post by 99E »

Jo, det ligger både på Parelli's egen hjemmeside (sammen med en kort gennemgang af de fire Horsenalities) - og der er en tekst om det herinde under "hestefagligt".
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!
User avatar
99E
Posts: 8010
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:33

Parelli

Post by 99E »

Horsenality på Strigler:
http://www.strigler.dk/forum/viewtopic.php?t=3565&highlight=horsenality
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!
User avatar
KatieKat
Posts: 8308
Joined: Sun 20. Nov 2005 17:14

Parelli

Post by KatieKat »

Der er jo aldrig nogen der har påstået at de ting Parelli beskæftiger sig med er unikt. Det er bare samlet på en måde så det er nemt at forstå og gå til så man slipper for at lave en masse dumme fejl på vejen til at få det rigtigt.
Don't blame gravity on me.. I voted for velcro!
User avatar
Ms Strangefield
Posts: 1561
Joined: Thu 28. Feb 2008 16:29

Parelli

Post by Ms Strangefield »

For mig lyder det BESTEMT ikke som Monty R. ... tværtimod. Og gudskelov.
http://thehorrorhorseshow.blogspot.com
User avatar
99E
Posts: 8010
Joined: Fri 18. Nov 2005 09:33

Parelli

Post by 99E »

[quote:9ac9753eaa]Hvilke midler bruger man? Hvad er en carrotstick? Reb, hvorfor det? [/quote:9ac9753eaa]
Level 1:
Rebgrime, 12' reb af nylon, Carrot Stick + Savvy String.
Rebgrimen er af tyndt (7 mm) meget "levende" reb, der reagerer meget hurtigt på hvad der sker i rebet - både når man gør noget, og når man giver efter. Når man "ikke gør noget" gør rebgrimen heller ikke noget...
Rebet er af nylon og utroligt "levende" - igen for at overføre signal såvel som eftergift hurtigst muligt.
Carrot Sticken er en stiv glasfiberpind med en læderløkke i den ene ende og et golfhåndtag i den anden. Den er stiv, så den ikke kan svirpe, og tung, så man ikke så nemt kommer til at bruge den "af refleks". Den kan både bruges til at vifte med (Driving Game) og til at skubbe med (Porcupine Game).
Savvy Stringen kan bruges til rigtig mange ting. Man kan binde den for enden af Carrot Sticken. Man kan ride med den om halsen på hesten. Man kan bruge den som reservetøjle eller -stigrem, hvis noget knækker mens man rider tur. Man kan bruge den som nød-træktov eller binde en nød-grime af den. Man kan binde sin taske fast på cyklen, omdanne en alm. bærepose til rygsæk eller binde sin jakke fast på sadlen. Den kan bruges til at jage andre heste væk med. MIn svigermor bruger den jævnligt som hundesnor. Den kan bindes som "Cherokee Bridle", en løkke om hestens underkæge + 1 tøjle til ridning.
I Level 1 kan det være rart at supplere med en ride-rebgrime, men man kan sagtens bruge sin alm. rebgrime og lære at binde tøjler på selv.
Udstyrsudgifter: Knap $170, en besparelse på knap $50 hvis man er mig...

Level 2:
Samme som L1 men derudover:
22' reb af samme materiale som 12' rebet.
Evt. et bid (påmonteret en trense og med et par tøjler i samme materiale som rebene).
Evt. sadel.
Inkl. L1 men uden bid, sadel og ikke-obligatorisk grej: $250

Level 3:
Samme som L2, men derudover:
Et 45' langt reb af lasso-materiale
Evt. en ekstra Carrot Stick
Inkl. L1 + L2 + bid og tøjler: Ca $520

Det skal lige siges at jeg stadig har (og bruger) mit 8 år gamle Parelligrej.
Bortset fra min første grime, som Mikkel har overtaget - og bruger hver dag, og havde på Pieton til Jysk Mesterskab. Min 8 år gamle Stick lever i bedste velgående. Mine 6 år gamle L1- og L2-reb fungerer fremragende. Jeg brugte det ene så sent som i går. To 22' reb er nemlig ideelle til at køre hesten i lange liner i grimen.

Det er udstyret. De dimser, man putter på hesten, så at sige.
Undervisningsmaterialet er p.t. under revidering, hvorfor det lige nu allerbedst kan betale sig at trække vejret dybt og låne det af andre eller købe det tidligere sæt brugt.
Dorthe og Anders kan udbrede sig om den røde L1-pakkes fortræffeligheder.

[quote:9ac9753eaa]Hvad koster det? [/quote:9ac9753eaa]
Det kommer an på...
Du kan se priserne på udstyr på Parelli.com - og husk, at dem du kender herindefra, der er Parellinørder får rabat på udstyret (op til 25%).
Dér kan du også se priserne på DVDer mm.

Det, der er fordelen ved Parelli er: Der findes de her hjemmestudiesæt, som gør at man faktisk KAN klare sig uden formel undervisning - der er trin-for-trin-vejledninger i de små opgavehæfter, DVDer hvor de viser hvordan det skal ende med at se ud, hvordan det ser ud indtil da, problemløsning etc.

Hvad undervisning af en rigtig instruktør koster kan jeg ikke huske - jeg har ikke været på kursus her i DK i nogle år.
Det er også muligt at få undervisning af "ikke certificerede instruktører", men kvaliteten er mildest talt svingende.

[quote:9ac9753eaa]Er det lige som Monty, men mere regelfast, istedetfor at være flydende?? [/quote:9ac9753eaa]
Nej.

For det første er der i Parelli fokus på at det er MENNESKET, der er problemet - ikke hesten.

For det andet har jeg set Pat Parelli bruge flooding EEN GANG. Der var tale om en hest, der var decideret livsfarlig, havde slået flere dyrlæger ned og deslige under forsøget på at behandle den. Dér synes jeg det er OK. Hesten blev ved hjælp af en kombination af flooding og gradvis tilvænning trænet til at modtage indsprøjtninger - noget, der ved træningssessionens ende kunne foretages med hesten stående læs, men glad og interesseret i en round pen. Før det havde man forsøgt indsprøjtninger med hesten bundet op i alle ledder og kanter, og den havde raseret stalde, mennesker mm.
Monty Roberts bruger systematisk flooding, som en integreret del af sin "metode".

For det tredje er Parelli mere omfattende. MR har Join Up, Follow Up og trailerlæsning. Parelli er "way more than riding", men også meget andet end cirkler i en round pen.

For det fjerde har Parelli et mere omfattende og dybdegående undervisningstilbud, der fokuserer på aflæsning af hesten, tolkning af de aflæste signaler og strategier til at ændre hestens opfattelse af verden og dens adfærd GENNEM ændringer i den måde, den håndteres på. Det er langt, langt mere end en Join Up som universalløsningsmiddel.

Nej, de to ting er langt fra det samme.

Jeg skal gerne lave en opsummering af undervisningsmateriale til rådighed - men det kommer lige til at tage mere end de 10 min. pause, jeg har nu...
- Ninie.

It's not the size of your rope - it's how you wiggle it!
User avatar
Godzilla
Posts: 6894
Joined: Fri 18. Nov 2005 00:29

Parelli

Post by Godzilla »

Meget spændende Ninie. God læsning. Takker. :mikkel:
Godzilla....the Donkeymom Image

Don't underestimate the power of denial.
Post Reply