Dr. Mikael Holmström

En oversigt over hesteverdens guruer.
Post Reply
User avatar
Lone Beck
Posts: 7853
Joined: Thu 17. Nov 2005 15:16

Dr. Mikael Holmström

Post by Lone Beck »

[size=24:016feb9f53][shadow=red:016feb9f53]Dr. Mikael Holmström[/shadow:016feb9f53][/size:016feb9f53]

Svensk dyrlæge, der studerer biomekanik hos elite dressur- og springheste. Er desuden selv dressurrytter og har redet op til Intermediare 1.

Gennem sine studier, har Mikael Holmström opdaget nogle faktorer, der går igen hos de bedste dressur- og springheste.

Nogle af resultaterne gør op med de gængse krav til hestens eksteriør. Nogle af de gængse krav, som ifølge Holmström har lille eller ingen betydning for hestens potentiale er:
- Længde og tykkelse på hals/nakke
- Moderate benstillingsfejl.
- Ryggens længde, bortset fra ekstremer.
- Størrelse
- Skrå skulder
- Benenes længde


Nogle af de faktorer, der ER vigtige:
- Langt bækken
- Højt ansat hals og op ad bakke-overlinje.
- Relativt rette bagben

Fælles for dressur- og springheste på topplan er ifølge den svenske forsker: et ret fladt bækken, en fremadskrånende lårbensknogle samt lidt/ret stejle bagben.

Mikael Holmström har desuden fundet ud af, at elitedressurheste har en firetaktet trav mod den normale totaktede. Det kaldes diagonal dissociation (Diagonal Advanced Placement = DAP) og kan ses, hvis man filmer hesten i trav og derpå afspiller filmen i slowmotion.

Her kan man se, at bagbenet sættes i jorden op til 40 milisekunder før forbenet. Så længe bagbenet sættes i jorden, før forbenet er der tale om positiv DAP. Sættes forbenet i jorden før bagbenet, er det negativ DAP (og ikke et dressuremne!). Også hestens skridt og galop skal naturligvis bedømmes. Det sker ligeledes bedst med videooptagelser.

Mikael Holmström har udviklet en computeranalyse, der kan beregne en hests potentiale for præstation på dressurbanerne.
Nogle af de – små – variationer i bygningen, som gør forskellen på en almindelig ridehest og en kommende topatlet, kan knap nok ses med det blotte øje.
Men ved hjælp af computerprogrammet, kan man beregne ledvinkler m.v. Hesten skal blot forsynes med to markører, når den fotograferes.

Programmet kan købes over internettet.

Mikael Holmström fastslår dog, at man som køber skal gennemføre den sædvanlige vurdering af emnerne for så vidt angår gangartsbedømmelse, bygning osv. inden man evt. bruger computerprogrammet til at vælge imellem flere tilsyneladende lige gode emner.
Venlig hilsen
Lone den Anden

Selvfølgelig er det meningen at vi skal spise dyrene - ellers var de jo ikke lavet af kød
Post Reply